e-bieszczady
Feb 18 2006, 02:25 PM
Witam wszystkich, bardzo się cieszę że powstało takie forum. Mam problem następujący od kilku miesięcy. Prowadzę serwis www.e-bieszczady.pl, z pozycjonowaniem raczej nie było problemów, w Google byłem w górnych wynikach wyszukiwania, aż do wczoraj, gdzie znikł mój serwis całkowicie. Pojawiam się tyko w katalogach w których jestem umieszczony. Co mogło być przyczyną? Co zrobić by powrócić? Dodam tylko, że sytuacja ta jest we wszystkich przeglądarkach. Pozdrawiam
seo-amator
Feb 18 2006, 02:44 PM
Nie bardzo rozumiem o jakie "zniknięcie" chodzi. Przecież serwis jest w Google:
http://www.Google.pl/search?hl=pl&q=www.e-...btnG=Szukaj&lr=
e-bieszczady
Feb 18 2006, 05:01 PM
CYTAT(seo-amator @ Feb 18 2006, 03:44 PM)

Nie bardzo rozumiem o jakie "zniknięcie" chodzi. Przecież serwis jest w Google:
http://www.Google.pl/search?hl=pl&q=www.e-...btnG=Szukaj&lr= 
OK, tylko że podczas szukania frazy "bieszczady" byłem na pierwszwej stronie, a spadłem chyba na 7 :mad2:
To samo dotyczy frazy "imprezy integracyjne w bieszczadach" byłem na pierwszym miejscu a teraz nawet nie wiem gdzie jestem. Nie wiem czym to jest spowodowane.
seo-amator
Feb 19 2006, 03:00 PM
Przyczyn może być kilka. Najprawdopodobniej dodawałeś intensywnie stronę do katalogów i nagle przestałeś zbierać linki, utraciłeś wartościowe odsyłacze z innych witryn lub przedobrzyłeś z ilością linków i dostałeś filtra.
e-bieszczady
Feb 20 2006, 02:11 PM
CYTAT(seo-amator @ Feb 19 2006, 04:00 PM)

Przyczyn może być kilka. Najprawdopodobniej dodawałeś intensywnie stronę do katalogów i nagle przestałeś zbierać linki, utraciłeś wartościowe odsyłacze z innych witryn lub przedobrzyłeś z ilością linków i dostałeś filtra.
Mam kilka linków na stronie i nic nie zmieniałem, dodatkowo dzisiaj PR skoczył do 1 ale pozycja się nie zmieniła.
seo-amator
Feb 20 2006, 02:28 PM
CYTAT(e-bieszczady @ Feb 20 2006, 03:11 PM)

Mam kilka linków na stronie i nic nie zmieniałem.
Nie chodzi mi o linki wychodzące z Twojej strony, tylko o odsyłacze prowadzące do Twojego serwisu. Inną przyczyną może być też tzw. fresh site bonus, czyli osiągnięcie wysokich pozycji w Google przez nowe serwisy i potem nagły spadek miejsca w wyszukiwarce. Pozostaje cierpliwie czekać dodając stronę do katalogów i prowadząc wymianę linków z innymi serwisami.
e-bieszczady
Feb 21 2006, 09:44 AM
Ja już naprawdę tego nie rozumiem, wczoraj w końcu otrzymałem PR1 tylko po to żeby dziś wrócić do zera. Najgorsze jest to, że serwis jest komercyjny i teraz widzę, że będąc gdzieś daleko z tyłu nic się nie dzieje.
seo-amator
Feb 21 2006, 02:26 PM
Jeśli serwis jest komercyjny i chcesz naprawdę na nim zarabiać, najlepszym wyjściem jest zatrudnienie kogoś, kto mając większą widzę i doświadczenie zajął by się pozycjonowaniem Twojej strony.
Jeżeli jednak bardzo chcesz działać na własną rękę, musisz zbierać linki i czekać
Grzegorz
Feb 26 2006, 04:52 PM
Witam,
Przede wszystkim zadbaj o większą ilość odsyłaczy prowadzących do Twojego serwisu - wynik
http://search.msn.com/results.aspx?q=linkd...e-bieszczady.pl nie wygląda imponująco. Pamiętaj, aby linki zbierać w sposób ciągły i systematyczny, np. jeśli jednego dnia dodasz stronę do 50 katalogów, a przez następny tydzień dasz sobie spokój, odniesiesz negatywne skutki. Druga rzecz dotyczy optymalizacji serwisu, co może być właśnie powodem nagłego spadku pozycji. Upychanie słów kluczowych w niewidocznych warstwach i nadużywanie nagłówków H1-H6 to nic innego, tylko SPAM! Prawdopodobnie ktoś - jeśli nie robot Google'a to osoba z konkurencyjnej branży - zauważył to nadużycie i poniosłeś tego konsekwencje. Powinna pomóc przebudowa serwisu i pamiętaj, by nie stosować ukrytych słów kluczowych!
e-bieszczady
Feb 27 2006, 10:19 PM
Dodałem e-bieszczady dzisiaj do około 30 katalogów, tytuł strony pozbawiłem słów "bieszczady". Twoja sugestia na temat działania konkurencji wydaje mi się logiczna

ale cóż mogę. Co najważniejsze wszystkie poczynania na stronie, dodawanie do katalogów konsutluje z firmą która serwis zbudowała. Wszyscy mówią żeby czekać. Prowadzę jeszcze 2 "rodzinne wizytówki" i z pozycjonowaniem nie mam problemu, pierwsza strona w Google

oczywiście fraza mniej oblegana.
Grzegorz
Feb 28 2006, 02:27 PM
Nie miałem na myśli usunięcia słowa "bieszczady" z tytułu (TITLE) serwisu – lepiej pozostawić go w poprzedniej formie! Chodziło mi tylko o tekst ukryty w niewidocznej dla użytkowników warstwie DIV, ponieważ może to zostać uznane za spam. Skoro pozbyłeś się jednego problemu (ukryty tekst, o czym napisałem w poprzednim zdaniu), narodził się nowy – brak słów kluczowych we właściwej treści strony. Postaraj się umieścić w tekście kilka słów, pod którymi pozycjonujesz witrynę i ewentualnie zadbaj, by miały jak największą wartość dla wyszukiwarek (np. przez umieszczenie ich w nagłówku H1-H6, użycie pogrubionej czcionki itp.).
e-bieszczady
Mar 21 2006, 09:43 PM
No więc tak...
Po miesiącu, od drastycznego spadku mojej strony w Google, wziąłem się do pracy i zwiększyłem liczbę linków kierujących o 1000%, zwiększyłem ilość słów kluczowych w treści strony, zmieniłem tytuł itp.
Aktualnie pozycja 42 pod frazą "Bieszczady", czyli podniosło się o 50 oczek, ale byłem na 10

jeszcze w styczniu. W końcu otrzymałem PR1, ale to chyba niewielki sukces jeśli stronka już 6 miesięcy wisi.
Chciałbym podziękować za wszystkie rady, bo bardzo pomogły i czekam na więcej sugestii.
Pozdrawiam.
Profesjonalny_Pozyc...
Mar 23 2006, 04:02 PM
CYTAT
Pamiętaj, aby linki zbierać w sposób ciągły i systematyczny, np. jeśli jednego dnia dodasz stronę do 50 katalogów, a przez następny tydzień dasz sobie spokój, odniesiesz negatywne skutki.
Nie zgodzę się. Ja dodaję stronę w kilka dni do około 500 katalogów, a potem tylko wymiana i kupno linków w dużo mniejszych proporcjach i pozycje stale się poprawiają. Google zajmuje dużo czasu zanim znajdzie takie linki w katalogach. Praktykowałem już to z wieloma stronami i zawsze wychodziło na dobre.
Ewa_Ewa
Mar 30 2006, 05:06 PM
CYTAT(Grzegorz @ Feb 26 2006, 06:52 PM)

Witam,
Przede wszystkim zadbaj o większą ilość odsyłaczy prowadzących do Twojego serwisu - wynik
http://search.msn.com/results.aspx?q=linkd...e-bieszczady.pl nie wygląda imponująco.
...Grzegorz podsał Ci dokładną przyczynę Twoich problemów, dziś Twój wynik również nie wygląda imponująco ...jak więc policzyłeś ten 1000% wzrost linków przychodzących?
...pamiętaj o tym, że uzyskanie dobrej pozycji w Google nie pozwala spocząć na laurach i sądzić, że tak już będzie "dożywotnio" ...nad serwisem pracować powinno się cały czas bo "konkurencja nie śpi" i w każdej chwili może pojawić się strona dużo lepiej oceniona przez Google od Twojej
...dodawanie swojej strony do 500 katalogów? ...moim zdaniem to wielkie nieporozumienie ...zdecydowanie stawiam na jakość miejsc w których umieszczam informację o stronie a nie na ilość ...pamiętajmy, że nie wszystkie miejsca zwane szumnie katalogami są traktowane przez Google jako coś wartościowego, więc nie podniesie to również rangi dodanej do nich strony
e-bieszczady
Mar 31 2006, 10:01 AM
pod koniec stycznia iość linków w msn wynosiła 100 - 120 teraz jest ponad 900. Codziennie praktycznie od dwóch miesięcy siędzę i dodaję do katalogów. Korzystam ze spisów katalogów i codziennie dodaje do około 100 stron. Wydaje mi się że Google potrzebuje więcej czasu na znalezienie tych linków, bo przerobiłem tego już grube setki a wyników jak nie było tak nie ma.
Ewa_Ewa
Mar 31 2006, 03:59 PM
...przyjrzyj się dokładnie konkurencyjnym stronom, które zajmują wysokie pozycje w Google dla słowa kluczowego "bieszczady" ...zajrzyj do katalogu Google - Twoi konkurenci są tam zarejestrowani, Twojej strony tam nie ma ...poświęć więcej czasu umieszczeniu strony właśnie w tym katalogu zamiast w setkach innych "małowartościowych" miejsc
e-bieszczady
Mar 31 2006, 04:40 PM
OK, bardzo Ci dziękuję za wszystkie wskazówki. Pozdrawiam serdecznie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.