Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Oryginalny sposób na uzyskanie wysokiego PageRank
Pozycjonowanie stron - Forum dyskusyjne - Reklama internetowa > Marketing w wyszukiwarkach > Pozycjonowanie i optymalizacja
Marcin_
Autor bloga Subnixus.com w swoim nowym poście zdradza sekret, jak udało mu się uzyskać PR=6 podczas ostatniej aktualizacji Google PageRank, nie uaktualniając strony od ponad sześciu miesięcy (wcześniej współczynnik ten dla opisywanej witryny posiadał wartość równą 3).

W styczniu bieżącego roku właściciel serwisu opublikował dwa szablony przeznaczone dla popularnego systemu obsługi blogów WordPress. Nadał swoim pracom nazwy "Enlightened" oraz "Nexus", po czym dodał je do wszystkich znalezionych witryn, które udostępniają tematy graficzne dla WordPress i po sześciu miesiącach widać rezultaty... Dla zapytania "Powered by the Enlightened" wyszukiwarka Google zwraca ponad siedemnaście tysięcy wyników, natomiast po wpisaniu frazy "Powered by the Nexus" niecałe czternaście tysięcy! Autorzy blogów wykorzystujących opisywane szablony, zobowiązani są do umieszczenia linku zwrotnego do strony twórcy. Niektóre z tych miejsc mają dość spory PageRank. W ten sposób serwis Subnixus.com w prosty sposób zdobył dużą ilość stałych łączy i dopóki administratorzy internetowych pamiętników będą używać tych szablonów, ilość linków będzie rosnąć, a wraz z nimi wartość PageRank.
Dorota Matysiak
Wypuszczenie szablonu, skryptu czy chociażby artykułu, który można swobodnie kopiować pod warunkiem umieszczenia stopki zawierającej link do strony autora jest rzeczywiście bardzo skuteczną metodą promocji, popularną np. w Stanach Zjednoczonych. Przykładem może być chociażby sam system blogów WordPress, który dzięki opisanej przez Marcina technice uzyskał PageRank=10. W Polsce także były podejmowane podobne próby, jednak nasz rynek stwarza mniejsze pole do popisu, a zatem efekty były nieco mniej widoczne. sad.gif
A. Pawlus
Witam wszystkich po dość długiej nieaktywności na forum.

Jak już wspomniała Dorota, taka metoda promocji jest od dawna praktykowana na Zachodzie, jednak dopiero teraz, dzięki temu wątkowi, uświadomiłem sobie, jak duże korzyści może przynieść i chciałem się samemu o tym przekonać. Poświęciłem więc chwilę czasu na zaprojektowanie prostej skórki dla WordPress, co nie sprawiło mi zbytniej trudności, ponieważ w przeszłości wielokrotnie miałem do czynienia z tym systemem zarządzania treścią. Gdy zamierzałem już opublikować moją pracę , napotkałem drobnym problem, a mianowicie udało mi się odszukać niewielką ilość serwisów pozwalających na dodanie własnej skórki dla WordPress. Znalazłem zaledwie kilka takich witryn, które zapewne nie są w stanie przyczynić się do tak dużej popularności mojego dzieła, jak opisał autor bloga Subnixus.com w poście podanym przez Marcina. Jeśli uda się Wam znaleźć więcej godnych uwagi witryn publikujących skórki dla WordPress, bardzo prosiłbym o podzielenie się tymi informacjami.

Pozdrawiam,
A. Pawlus.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.