Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem ze sklepem opartym o osCommerce
Pozycjonowanie stron - Forum dyskusyjne - Reklama internetowa > Marketing w wyszukiwarkach > Pozycjonowanie i optymalizacja
exe
Witam
Otóż mam problem. Chcę w paru plikach graficznych umieścić alt i title lecz nie wiem w którym pliku to można zrobić sad.gif Staram się pytać na forach o pozycjonowaniu i czekam na odpowiedź, lecz jak narazie cisza. Może tu ktoś wie, w którym pliku to można wstawić aby na stronie głównej można to umieścić

P.S. Fajnie przemyślana strona i forum wink.gif

Pozdrawiam
A. Pawlus
Wydaje mi się, że powinno być to napisane w dokumentacji (plik documentation.pdf), ale nie mam co do tego całkowitej pewności, ponieważ już nie używam oscommerce.
adamosp
CYTAT(exe @ Jan 14 2006, 03:19 PM) *
Witam
Otóż mam problem. Chcę w paru plikach graficznych umieścić alt i title lecz nie wiem w którym pliku to można zrobić sad.gif Staram się pytać na forach o pozycjonowaniu i czekam na odpowiedź, lecz jak narazie cisza. Może tu ktoś wie w którym pliku to można wstawić aby na stronie głównej można to umieścić

Witam

Trochę posiadziałem nad oscommerce, a dokładnie nad jego wyglądem,
może pomogę, powiedz gdzie chcesz zrobić zmiany.

Ale mam też pytanie właśnie dotyczące pozycjonowania oscommerce,
sklep jest robiony w php, więc głównym plikiem do optymalizacji nie jest
index.php lecz incudes/languages/polish.php ?

Przejrzałem zawartośc żródła index.php i nie wiem za bardzo gdzie dokonać
optymalizcji, wszystkie kryteria spełnia właśnie polish.php

Czy ktoś może udzielić wskazówki?

Pozdrawiam
A. Pawlus
Zależy co masz na myśli mówiąc "dokonać optymalizacji". Jeżeli chodzi o znaczniki META, gdzieś miałem informację, jak je zmienić - postaram się znaleźć i napisać.
adamosp
Próbuję wypozycjonować zdrowienaplus.pl (plus.ota.pl) pod Google.
Na razie strona jest na wp.pl, udało mi się na pierwsze miejsca:
suplementy żywieniowe, osteoporoza, menopauza, cholesterol, zdrowy styl życia, zmarszczki,
tylko że to Google odgrywa najważniejszą rolę.

Znaczniki meta wprowadziłem do index.php oraz do incudes/languages/polish.php,
tylko że same znaczniki to nie wszytko, chodzi o to, że na stronie index.php są same
polecenia PHP, nie można opisać linków, obrazków itd., nie mówiąc już np. o procentowym
dopasowaniu ilości poszczególnych słów na stronie, których nie ma w indexie tylko w polish.php
Tak to jest jak się nie zna za dobrze PHP, w którym plik kieruje na plik, a ten goni drugi plik wink.gif
A. Pawlus
Optymalizację sklepu należy zacząć od tego (zobacz źródło strony w przeglądarce):
KOD
<FRAMESET COLS="*">
<FRAME NAME="glowna" SRC="zdrowie/index.php" FRAMEBORDER="0" SCROLLING="AUTO">
</FRAMESET>

A tak Twoją stronę widzi Googlebot - dla niego serwis nie zawiera żadnej treści, więc jest bezwartościowy i tym samym nie może zająć wysokiej pozycji. Wystarczy usunąć ramki - to recepta na sukces :grin:
adamosp
CYTAT(A. Pawlus @ Feb 1 2006, 06:12 PM) *
Optymalizację sklepu należy zacząć od tego (zobacz źródło strony w przeglądarce):
KOD
<FRAMESET COLS="*">
<FRAME NAME="glowna" SRC="zdrowie/index.php" FRAMEBORDER="0" SCROLLING="AUTO">
</FRAMESET>

A tak Twoją stronę widzi Googlebot - dla niego serwis nie zawiera żadnej treści, więc jest bezwartościowy i tym samym nie może zająć wysokiej pozycji. Wystarczy usunąć ramki - to recepta na sukces :grin:

Tak wiem, że teraz tak widzi poniewaz przenoszę zawartość do innego katalogu, to chwilowe smile.gif
strona nie ma ramek, sprawdź na www.zdrowienaplus.pl/index2.php, miałem mały bałagan na serwerze,
a nie chciałem żeby strona całkiem zniknęła więc zrobiłem tak jak widac.
A. Pawlus
Rozumiem, ale takie "znikanie" treści strony może zaszkodzić jej pozycji w Google. Poza tym sugeruję:
- zrobić przekierowanie w .htaccess z domeny http://www.zdrowienaplus.pl na http://zdrowienaplus.pl (lub odwrotnie; w przeciwnym razie wyszukiwarka może widzieć to jako dwie całkiem różne witryny),
- zadbać o przyjazne URL'e i zrobić mapę serwisu,
- postarać się o większe nagęstnienie słów kluczowych we właściwej treści serwisu,
- wyrzucić z kodu znaczniki META takie jak te (uznawane za spam):
CYTAT
<META content="Zdrowie Uroda - suplementy żywieniowe i kosmetyki - Natura w Profilaktyce i Chorobie" name=abstract>
<!-- Zdrowie Uroda Suplementy Kosmetyki -->
<meta name="Copyright" content="Zdrowie Uroda Suplementy Kosmetyki ">
<META NAME="owner" CONTENT="Zdrowie Uroda Suplementy Kosmetyki">

A przede wszystkim linki, linki i jeszcze raz linki - to właśnie one decydują o pozycji witryny w wyszukiwarce Google.
adamosp
CYTAT(A. Pawlus @ Feb 1 2006, 06:58 PM) *
Rozumiem, ale takie "znikanie" treści strony może zaszkodzić jej pozycji w Google. Poza tym sugeruję:
- zrobić przekierowanie w .htaccess z domeny http://www.zdrowienaplus.pl na http://zdrowienaplus.pl (lub odwrotnie; w przeciwnym razie wyszukiwarka może widzieć to jako dwie całkiem różne witryny),
- zadbać o przyjazne URL'e i zrobić mapę serwisu,
- postarać się o większe nagęstnienie słów kluczowych we właściwej treści serwisu,

A przede wszystkim linki, linki i jeszcze raz linki - to właśnie one decydują o pozycji witryny w wyszukiwarce Google.

zrobić przekierowanie w .htacce
nie mogę przeciez zrobić tak jak to zrobiłem z indexem (framaset)
nie wiem jak to zrobić inaczej, nie chce popełnic błędu :/
a mój .htaccess jest teraz pusty. Docelowo adres plus.ota.pl ma byc nie widoczny,
prawde mówiąc hosting nie podoba mi się, a szczeglnie obsługa angry.gif

- postarać się o większe nagęstnienie słów kluczowych we właściwej treści serwisu
ale nie może być za duże, m/w około 9% zawartości ogólnej,
oto adres do wspaniałego narzędzia: http://webjectives.com/keyword.htm
na pewno wiele osób skorzysta.

- Poprawione ...

zadbać o przyjazne URL'e i zrobić mapę serwisu,
Przyjazne url ?
Mapa serwisu, właśnie tutaj mam pytanie: (po pierwsze dlaczgo to nie jest html! smile.gif)
po drugie
Jezeli jest to php w którym scieżki w index.php kierują do innych plików żeby je otworzyć
to mapa serwisu też będze znajdować się w nowym przezemnie stworzonym,
w tym wypadku mapa z linkami będzie znajdować się w includes/languages/polish/mapa.php,
w innym katalogu, czy to nie ma znaczenia dla wyszukiwarek? przeciez jest dłuższa droga do
odszukania celu.

A przede wszystkim linki, linki i jeszcze raz linki - to właśnie one
decydują o pozycji witryny w wyszukiwarce Google

Mówisz o linkach na stronach/katalogach w sieci, które kierują do mojej strony?
A. Pawlus
CYTAT(adamosp @ Feb 1 2006, 10:07 PM) *
zrobić przekierowanie w .htaccess
Nie mogę przecież zrobić tak, jak to zrobiłem z indexem (framaset).
Nie wiem jak to zrobić inaczej, nie chcę popełnic błędu,
a mój .htaccess jest teraz pusty. Docelowo adres plus.ota.pl ma być niewidoczny,
prawde mówiąc hosting nie podoba mi się, a szczeglnie obsługa angry.gif

Mam na myśli taki kod (do wstawienia w .htaccess):
KOD
RewriteEngine On
Options +FollowSymlinks
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^zdrowienaplus.pl$
RewriteRule ^(.*)$ http://www.zdrowienaplus.pl/$1 [R=301,L]

To samo można też zrobić, aby przekierować domenę plus.ona.pl na www.zdrowienaplus.pl

CYTAT
zadbać o przyjazne URL i zrobić mapę serwisu
Przyjazne URL ?
Mapa serwisu - właśnie tutaj mam pytanie: po pierwsze dlaczgo to nie jest html! smile.gif
po drugie, jeżeli jest to PHP, w którym ścieżki w index.php kierują do innych plików, a żeby je otworzyć
to mapa serwisu też będze znajdować się w nowym przeze mnie stworzonym,
w tym wypadku mapa z linkami będzie znajdować się w includes/languages/polish/mapa.php,
w innym katalogu, czy to nie ma znaczenia dla wyszukiwarek? Przecież jest dłuższa droga do
odszukania celu.

Mam na myśli adresy URL typu: www.nazwastrony.pl/kategoria1/dzial1, a nie takie jak standardowo w skryptach PHP: www.nazwastrony.pl/index.php?opcja=1abc?def12345, aby nieco ułatwić robotom indeksację serwisu. Podobno jest jakiś moduł do oscommerce, który dodaje taką opcję, ale nie mam co do tego całkowitej pewności. Jeżeli chodzi o mapę serwisu, najłatwiej skorzystać z gotowych generatorów, a doga do katalogu na serwerze (czy dłuższa, czy krótsza) nie ma znaczenia - wystarczy umieścić link na stronie głównej do stworzonej mapy.

CYTAT
A przede wszystkim linki, linki i jeszcze raz linki - to właśnie one
decydują o pozycji witryny w wyszukiwarce Google

Mówisz o linkach na stronach/katalogach w sieci, które kierują do mojej strony?

Tak, to właśnie o nie chodzi.
adamosp
CYTAT(A. Pawlus @ Feb 2 2006, 03:42 PM) *
Mam na myśli taki kod (do wstawienia w .htaccess):
KOD
RewriteEngine On
Options +FollowSymlinks
RewriteBase /

To samo można też zrobić, aby przekierować domenę plus.ona.pl na www.zdrowienaplus.pl
Mam na myśli adresy URL typu: www.nazwastrony.pl/kategoria1/dzial1, a nie takie jak standardowo w skryptach PHP: www.nazwastrony.pl/index.php?opcja=1abc?def12345, aby nieco ułatwić robotom indeksację serwisu. Podobno jest jakiś moduł do oscommerce, który dodaje taką opcję, ale nie mam co do tego całkowitej pewności. Jeżeli chodzi o mapę serwisu, najłatwiej skorzystać z gotowych generatorów, a doga do katalogu na serwerze (czy dłuższa, czy krótsza) nie ma znaczenia - wystarczy umieścić link na stronie głównej do stworzonej mapy.
Tak, to właśnie o nie chodzi.

Czy jezeli wstawie kod
KOD
RewriteEngine On
Options +FollowSymlinks
RewriteBase /

RewriteEngine On
Options +FollowSymlinks
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^zdrowienaplus.pl/zdrowie$

RewriteEngine On
Options +FollowSymlinks
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^plus.ota.pl$

to będzie dobrze i czy w tym wypadku musze zostawić katalog "zdrowie" z index.php
a reszte z tego katalogu wykasować?
Są 3 adresy ponieważ widnieją wszystkie oddzielnie w wyszukiwarkach
na początku nie miałem wykupionej domeny więc był adres: plus.ota.pl
później z nową domeną przypisana do katalogu "zdrowie" - zdrowienaplus.pl/zdrowie
a po przeniesieniu do głównego katalogu - zdrowienaplus.pl

Mapa strony:
Muszę przyznać, że po zrobieniu mapy xml jest ogromna róznica w pozycji strony,
która z dnia na dzień się polepsza
zostały jeszcze linki, ale nad tym chyba każdy pracuje cały czas wink.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.